بسمه تعالی
طرح شورای اسلامی شهر (دوره ششم ) برای حفظ باغات و گسترس فضای سبز شهر نجف آباد
مقدمه:
منافع حاصل از باغ منجر به تمیزی هوا ، تولید اکسیژن ، کاهش هزینه انرژی ، جلوگیری از خسارت سیلاب ها که این موضوعات بیانگر عمومی بودن منافع باغات می باشد گر چه منافع خصوصی مالکان را نیز در بر دارند لذا می توان گفت باغات مانند بناهای تاریخی متعلق به همه مردم شهر هستند و میراث گرانبهای شهر می باشند ، لذا باید نگاه به باغات به عنوان کاربری عمومی و عام المنفعه باشد و همانگونه که مالکان آثار تاریخی ضمن برخورداری از حقوق مالکانه اجازه دخل و تصرف و ساخت و ساز خارج از ضوابط قانونی را ندارند ، تغییر کاربری و دخل و تصرف در باغات نیز از این قاعده مثتثنی نمی باشد .
شهر نجف آباد که با اندیشه شیخ بهائی و با شیوه ای نوین بنا نهاده شد و قدیمی ترین شهر جدید ایران و باغ شهر صفوی نیز گویای ویژگی های این شهر می باشد متأسفانه در دهه های اخیر این دو نام زیبا دیگر چندان جایگاهی در این شهر ندارند ، لذا شورای اسلامی شهر نجف آباد دوره ششم با عزمی جدی بر آنست تا به منظور حفظ و صیانت از باغات شهر و استفاده از ظرفیت بالقوه این باغات ، میراث طبیعی و دارائی های معنوی ارزشمند این شهر را با امانت داری و وظیفه شناسی به نسل های بعدی بسپارد و همچنین در رعایت ضوابط و مقررات شهرسازی راه آن شیخ بزرگوار را بپوید.
لذا با استعانت از خداوند بزرگ طرح حفظ و صیانت از باغات شهر نجف آباد به شرح زیر ارئه می گردد :
1- اهتمام جدی به قوانین حفظ و گسترش فضای سبز و حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها
2- نظارت و اعمال ضوابط قانونی در جهت مصون ماندن باغات از ساخت وساز و برخورد قانونی با افرادی که اقدام به خشکاندن درختان و نابودی باغات می کنند .
3- اختصاص درآمد حاصل از اخذ جرائم لایحه حفظ و گسترش فضای سبز و درآمد آلایندگی و همچنین پیگیری اخذ درآمد حاصل از تبصره 1 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی کشاورزی و باغات به منظور تملک و احیای باغات و حفظ گسترش فضای سبز
4- همکاری در خصوص اخذ مصوبات قانونی احداث مکانهای تفریحی و خدماتی و فرهنگی و گردشگری و بوم گردی به منظور حفظ باغات و تأمین منابع اقتصادی مالکان باغات و ایجاد مشوقی برای حفاظت و نگهداری آنها و برخورداری شهروندان از این میراث ارزشمند
5- شناسایی آبخوان ها و جلوگیری از تعرض به آنها
6- تهیه طرح جامع حفظ و نگهداری ، گسترش و توسعه باغات و فضای سبز
7- نظارت و اعمال قانون حوزه شهرسازی در جهت مصون ماندن باغات از ساخت و سازهای بی رویه
8- پیگیری و بررسی جهت تقویت اتحادیه باغداران و شرکت تعاونی باغداران با هدف هویت بخشی قانونی به تصمیمات آنها و همچنین تأسیس اداره استحفاظی باغات و قنوات
9- جهت حفاظت و صیانت از باغات شهر ، شهرداری موضوع تأمین آب جهت آبیاری منظم باغات را از طریق سازمان های ذیربط پیگیری نماید .
10- مالکینی که اقدام به احداث باغ در زمین های بایر می نمایند از بسته های حمایتی شهرداری برخوردار می شوند
11- مستند به ماده 4 آئین نامه اجرای ماده یک قانون اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهر و تبصره های ذیل آن مصوب 1389 شورای عالی استانها) حفاظت از تک تک درختان باغات به عهده مالک یا مالکین باغ می باشد و مسئولیت عدم نگهداری و خشکیدن و قطع درختان نیزبه عهده آنان می باشد شهرداری موظف است با نظارت مستمر و دوره ای وضعیت موجود درختان را با شناسنامه مصوب آنها کنترل و انطباق داده و در صورت مغایرت جهت مقررات قانونی نسبت به اخذ عوارض و جرائم و پیگیری اجرای مقررات قاونی اقدام نماید.
12- شهرداری و سایر دستگاه های خدمات رسان در تهیه طرح ها ، حفظ باغات دایر را در اولویت قرار دهند .
13- شهرداری مکلف است با رعایت مقررات قانونی نسبت به تملک باغات ارزشمند در محدوده شهر که عرصه آنها قابل تبدیل به فضای سبز عمومی می باشد اقدام نماید و هر ساله اعتبارات لازم به همراه باغات قابل تملک را در لایحه بودجه سنواتی شهرداری پیش بینی و جهت تصویب به شورای شهر ارائه نماید .
14- در راستای اجرای ماده 2 قانون حفظ و گسترش فضای سبز شهرداری مکلف است نسبت به تهیه شناسنامه باغات شهر و سامانه باغات اقدام نموده و اطلاعات مربوطه از جمله مساحت ، نوع مالکیت ، تعداد درخت و نوع درخت و ... را در سامانه مربوطه را درج نموده و بطور مستمر به روز رسانی نماید .
تبصره : شهرداری موظف است پس از شناسائی باغ های دایر واقع در محدوده و حریم شهر آنها را روی نقشه و سامانه های مربوطه (GIS ) مشخص و اعلام نماید. این باغ ها به هیج وجه حتی در صورت قطع تمام درختان بدون اخذ مجوز قانونی از عنوان باغ خارج نخواهد شد .
15- الزام مالکین ساختمان های صنعتی و کارگاه های اداری و مسکونی به تأمین سرانه های فضای سبز بر اساس ضوابط قانونی
16- فرهنگ سازی و تبلیغات لازم در خصوص اهمیت حفظ و گسترش فضای سبز و باغات
17- رعایت قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست (ماده 1 و 6 و 7) و بند ب ماده 8 قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنیتیکی که صراحتأ رها سازی گونه های بیگانه را بدون کسب مجوز جرم محسوب کرده است ، و جلوگیری از کشت و توسعه گونه های غیربومی و مهاجم که باعث ایجاد خسارت به محیط زیست می شود .
18- شهرداری موظف است سامانه های نظارت مردمی و گزارش گیری های مستقیم را ایجاد و هر یک از گزارش های مردمی واصله را تا حصول نتیجه پیگیری نماید و گزارش ماهیانه آن را به شورای حفظ حقوق بیت المال ارائه نماید . همچنین شهرداری موظف است به ارائه گزارش های بر خط و به روز رسانی شده مواد 10 و 11 آئین نامه اجرایی ماده یک قانون اصلاح لیحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها مصوب 20/04/1388 مجمع تشخیص مصلحت نظام و وضعیت باغات و فضای سبز شهر را ضمن انتشار در رسانه های انتشار عمومی مردمی ، به شورا حفظ حقوق بیت المال ارائه نماید .